Blog

16 Kasım 2015

İşe Giriş ve Ehliyet Sağlık Raporu Nereden Nasıl Alınır ?

İşe Giriş ve Ehliyet Sağlık Raporu Nereden Nasıl Alınır ? 

İşe giriş ve ehliyet için sağlık raporu nereden nasıl alınır? Ücreti ne kadardır? Sağlık raporu işe girerken, spor, askerlik ve ehliyet gibi alanlarda sağlık durumumuz hakkında bilgi edinmek için istenen belgelerdir. Özellikle iş alım süreçlerinde istenen sağlık raporu hakkında yeni düzenlemeler yapıldı. Ehliyet için sağlık raporu ehliyet sınıfına göre farklı yerlerden alınabiliyor. İşe giriş ve ehliyet için sağlık raporu ve ücretleri haberimizde…

İş İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Yeni düzenlemeye göre iş için sağlık raporları aile hekimi ve hastane gibi yerlerden alınmayacak. İş için sağlık raporları Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kurumlar tarafından alınacak. Eğer çalıştığınız kurum veya işletmede iş hekimi var ise sağlık raporu oradan alınacak. Eğer iş yerinizde iş hekimi yok ise iş yerinizin anlaşmış olduğu Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerine (OSGB) ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Türkiye’deki Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerine (OSGB) işletmesine ulaşmak ve sağlık raporu alabileceğiniz yerleri görüntülemek istiyorsanız lütfen aşağıdaki linki kullanınız. Gideceğiniz Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerine (OSGB) işletmesini önceden arayarak bilgi almanızı öneririz. Çünkü işletmelerde değişiklikler gözlemlenmektedir.

Bu raporu alırken tüm hastalıklarınızdan, daha önce geçirmiş olduğunuz hastalıklar ve kazalardan, varsa sürekli kullandığınız ilaçlardan hekiminize bahsetmelisiniz.

Bazen özel olarak sağlık raporuna ek yazılması istenen bildirimler olabilmektedir. Burada en çok istenenleri yazacağım :

-Akciğer Grafisi (filmi) ya da Verem savaş onay metni ( verem savaştan ücretsiz çektirebiliyordunuz, bu aralar para da almaya başlamışlar – 15 tl kadar ) (verem savaştan sonucu alıp aile hekiminize götürmelisiniz )

-Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir metni ( böyle bir raporu heyet tarafından uzman doktorlar verebileceği için hastanelerden almalısınız. )

– Gaita muayenesi gereklidir metni ( halk sağlığı laboratuvarlarından alıp aile hekiminize götürün veya direkt hastaneye müracaat edin ) (bence hastanelere müracaat daha hızlı sonuç verecektir )

– Gece çalışabilir metni ( böyle bir raporu heyet tarafından uzman doktorlar verebileceği için hastanelerden almalısınız. )

Ücreti Ne Kadar ?

Aile hekimliklerinden ücretsiz olarak alınan sağlık raporları artık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilen ortak sağlık güvenlik birimleri ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan sağlık birimlerinden 50 ile 100 TL arasında değişen ücret karşılığı alınabilecek.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre 1 Ocak 2013 yılından itibaren işe girişlerde temin edilmesi istenen sağlık raporları sadece yetkilendirilmiş sağlık birimlerinden ücret karşılığı alınacak. İl Sağlık Müdürlüklerinin, müdürlüğe bağlı kurumlarda çalışan tüm hekimlere mevzuat hükümlerini ilettiği yazıda, 1 Ocak 2013’ten itibaren işe giriş sağlık raporları işyeri hekimlerinden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilen ortak sağlık güvenlik birimleri ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan sağlık birimlerinden alınabileceği duyurusunu yaptı. ’İşe giriş raporu almak isteyenlerin dikkatine’ ibaresi ile işe giriş sağlık raporu alınacak merkezlerin listesi ve iletişim bilgilerini internet aracılığıyla yayınlandı. İşe girişlerde alınan sağlık raporlarına vatandaşlar sadece yetkilendirilmiş kurumlardan belirlenen ücret karşılığı alıyor.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) Nedir?

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) yasal olarak; “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, İşyerlerine İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini vermek üzere kurulmuş, mevzuatın gerektirdiği fiziki ve tıbbi donanıma sahip, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin (İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı ve Diğer Sağlık Personelinin) oluşturduğu özel kuruluşlar” şeklinde tanımlanmaktadır.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Nasıl Alınır ?

Ehliyet için sağlık raporu almak isteyen adaylar bir kaç farklı yerden sağlık raporu alabilirler.

B sınıfı ehliyeti için sağlık raporu almak isteyenler Sağlık ocağında aile hekiminden ücretsiz olarak alabilirler.

E sınıfı ehliyeti için sağlık ocakları vermeyebiliyorlar, onun yerine özel polikliniklerden 20 – 25 Tl ye sağlık raporu alnabiliyor.

Gözlük veya lens kullananlar ya da gözünde problem olanlar da yine özel polikliniklerden kolaylıkla sağlık raporu alabilirler.

Bunun haricinde engelli ( H Sınıfı ) ehliyeti için sağlık raporu almak isteyenler ise Devlet hastanelerinden detaylı bir şekilde rapor alması gerekecektir.

Genel