Blog

16 Ağustos 2016

Kalp Atışındaki Elektrik Sinyalleri

Kalp Atışındaki Elektrik Sinyalleri

kalp-atisindaki-elektrik-sinyalleriKalp sürekli olarak düzenli çalışan, daha çok pompayı andıran bir kasdır. Kalbin her atışı, kalp içindeki elektrik sinyallerinin faaliyetiyle oluşmaktadır. Bu elektriksel aktiviteyi EKG veya ECG nitelendirilen kardiyogram kaydetmektedir.

Her kalp atışında “SA nodu” (sinioatrial nodu) adı verilen kalbin atış hızını düzenleyen katıksız doğal bir cihaz gibidir. Bu doğal kalp pili, kalbin sağ kulakçığının üst bölümünde yerleşmiş olan özelleşmiş elektriksel hücret demetidir. Bu hücreler, kalp kaslarını ritmik olarak kasılmaları amacıyla harekete geçiren elektrik sinyalleri ile uyarılmaya başlatırlar.

Kalbin atış hızını ayarlayan alet olarak da adlandırılan SA nodu, elektrik uyarıları üreten bölümdür. Bu uyarılar, kalbe yayılır ve kalpteki dört odacığın da doğru bir zamanlama ile büzülmesini sağlar. Yani, kalpteki sağ atriyum-kulakçık kan ile dolduğunda, elektrik sinyali sağ ve sol atriyumdaki tüm hücreler yayılır. Bu elektrik uyarısı kalbin diğer tarafına o kadar hızlı gider ki, tüm hücreler bir kerede atıyormuş gibi gözükür.

#kalp #kalpelektriksinyali #osgb #istanbulosgb

Kaynak: nhlbi.nih.gov/

Genel , ,