Blog

16 Aralık 2015

İş Kazasında Fatura Yine İşçiye Kesildi

İş Kazasında Fatura Yine İşçiye Kesildi

 Kağıthane’deki plaza inşaatında asansör teknisyeni olarak çalışan Emrah Kunur, asansör kabininin hareket etmesi nedeniyle kabinle tavan arasında sıkışarak hayatını kaybetti.

Emniyetevler mahallesindeki inşaatta eksi 1 ile eksi 6 katları arasında çalışan asansöre bakım yapmak için üzerine çıkan Emrah Kunur, asansörün bilinmeyen bir nedenle yukarı hareket etmesi sonucu kabinle tavan arasına sıkıştı.

Birlikte çalıştığı iş arkadaşının durumu fark etmesiyle olay yerine inşaat çalışanları ve kurtarma ekibi gelirken, sıkıştığı yerden çıkartılan Kunur’un hayatını kaybettiği anlaşıldı.

Benzer bir ‘iş kazası’ da Kayseri’nin Develi ilçesinden. Tarlada çalışan 16 yaşındaki Mevsimlik İşçi Emrah Aslan, üzerine yıldırım düşmesi sonucu ağır yaralandı.

Develi ilçesi Karacaören köyünde başlayan gök gürültülü sağanak yağış sırasında, yakınlarıyla birlikte mevsimlik işçi olarak, Şanlıurfa’dan Develi ilçesine gelen ve kabak tarlasında çalışan Emrah Aslan’ın üzerine yıldırım düştü. Yakınlarının haber vermesi üzerine sevk edilen 112 ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Develi İlçe Devlet Hastanesine götürüldü. Burada tedaviye alınan genç, bir süre gözetim altında tutulduktan sonra, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yoğun bakım ünitesine sevk edildi. Mevsimlik işçinin hayati tehlikesinin devam ettiği açıklandı.

Gaziantep’te ise Hüseyin Kudar, çalıştığı tekstil fabrikasındaki makinenin dişlileri arasında sıkışarak yaralandı.

Aydınlar Mahallesi’ndeki fabrikada çalışan Kudar, temizliğini yaptığı makinenin bir başka arkadaşı tarafından yanlışlıkla çalıştırılması üzerine dişliler arasında sıkıştı. Kudar, çağrılan sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesine götürüldü.

Kaynak:evrensel

4. Milli Eğitim’de iş güvenliği eğitimi

 

Yasa uyarınca, müdürlükte kurulan İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi’nde görevlendirilen İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimlerinin yanı sıra, 12 ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile 787 okul ve kurumda İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerini yürütmek amacıyla 44 iş güvenliği uzmanı görev yapıyor. Okul ve kurumlarımızda Risk Değerlendirilmesi, Acil Eylem Planları ve İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri de İl Milli Eğitim Müdürlüğü İşyeri Sağlık ve Güvenlik Biriminin koordinesi ile yürütülüyor.
Tüm okul ve kurumlarda yaklaşık 20.000 çalışanın tamamına hizmet içi eğitim kapsamında “Çalışanların Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” verildi. Yetkililer, bu konuda Kocaeli İl Milli eğitim Müdürlüğü’nün Türkiye’deki öncü iller arasında yer aldığını hatırlattılar.

 

5.iş güvenliği eğitimleri artıyor

İZMİR’in Aliağa İlçesi’nde sanayi kuruluşlarının sayısındaki artışa bağlı olarak iş kazalarının da sıklıkla yaşandığını belirten İş Güvenliği Uzmanı Sebahattin Güneş, Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yönetmelikle iş güvenliği eğitimlerine daha fazla zaman ayrılacağını söyledi.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Genel Merkezi’nin hazırladığı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Raporu’na göre, Türkiye’nin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa’da ilk sırada yer aldığını ifade eden İş Güvenliği Uzmanı Sebahattin Güneş, dünyada her yıl ortalama 2 milyon 300 bin insanın iş kazasıyla hayatını kaybettiğini, Türkiye’nin üçüncü basamakta yer aldığını söyledi. İş kazalarının önüne geçilmesi için bazı mevzuatların değişmesi gerektiğine dikkat çeken Güneş, “İşverene bağlı olarak çalıştığımız için bağımsız bir denetim yapamıyoruz. Yaptığımız denetimlerin bağımsız olması lazım. Bunun için işverenin bize ödediği ücreti devlete ödemesi, bizim ise devlete bağlı olmamız gerekiyor. İş güvenliğini sağlamaya yönelik yaptırımları işverene sunacak olan iş güvenliği uzmanı ancak, bunları uygulayacak olanlar işverenlerdir” dedi.

Özellikle Aliağa gibi sanayi bölgelerinde sıklıkla iş kazalarının yaşandığını belirten Güneş, “Aliağa tehlikeli sektörlerin olduğu bir yer. İş kazalarını sıklıkla duyuyoruz. Kurumsallaşmış firmalar bu işe ve işçi güvenliğine saygı duyuyor, tüm gerekli önlemleri almayı istiyorlar. Bunların dışında birçok firma da iş güvenliği gerekliliklerini sadece kağıt üzerinde, prosedür olarak yapmış olmak için yapıyorlar. Yasal olarak zorunlu olduğundan ve ceza ödememek için firmalar bu hizmeti alıyor” diye konuştu.
Ocak ayı itibariyle 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki ve Sorumlulukları hakkındaki yönetmelikte çalışma süreleriyle ilgili bazı değişikliklerin olacağını bildiren Güneş, “Çok tehlikeli sınıfta yer alan firmalardaki bir işçi için, verdiğimiz eğitimin süresi oldukça sınırlı. Ocak 2016 tarihinden itibaren bu süre uzatılacak. Çalışma şeklimiz değişecek ve firmalarda geçireceğimiz vakit daha fazla olacak. Bu da piyasada birçok şeyin değişmesine sebep olacak” dedi.

Kaynak: Milliyet

EkinokOsgb

Asbest Sökümü, Genel, Haberler, Hizmetlerimiz, İş Güvenliği, işyeri hekimliği, İşyeri Hemşireliği, Risk Değerlendirmesi, Yangın Güvenliği